måndag 22 november 2010

Knarkkriget i Mexico

Mexico har många bra sidor. Dessvärre - liksom med alla länder i världen - finns även mindre bra sidor.

Enligt vad jag själv har lagt märke till i svensk media är det främst det negativa som täckts, och då huvudsakligen knarkkriget som pågår här i landet just nu. Våldet eskalerar, främst längre norrut än här, men påverkan av knarkmaffian är uppenbar överallt. Den präglar systemet och samhället, och maffian besitter en enorm makt både tack vare att de står för majoriteten av de droger som säljs till USA, och för att många - inklusive politiker och polisen - tar del av deras vinster. De "säljer in sig" hos politikerna; i utbyte mot att de får sälja fritt i och utanför landet ger de politikerna en del av vinningen. Detta är en sida av den korruption som råder här. Politikerna har ett stort intresse för pengar, och då främst pengar som går rätt ner i egen ficka.

Hursomhelst har knarkmaffian vunnit enormt mycket mark här. En tragiskt stor mängd människor har mist sina liv i knarkkriget, och en stor fruktan råder för dem och den makt de innehar.

Jag hittade en intressant artikel på Sydsvenskans hemsida för några veckor sedan. En man som bor i Monterrey - en stad i norra Mexico och en av de städer som påverkats, och påverkas, mest av knarkkriget i landet - delar med sig av sitt perspektiv som mexikansk man och låtskrivare som motsätter sig maffian men ändå hjälpte dem med att skriva en låt.

Läs artikeln här
(Disclaimer: Det som läses i detta inlägg baseras på åsikter och erfarenheter som mina mexikanska vänner och bekanta delgett mig; därav är denna fakta varken en enhetlig sanning eller osann.)

2 kommentarer:

  1. Grattis på din blogg och välkommen till Mexiko. Jag snubblade av en slump.

    Bara för att förtydliga, är den mexikanska staten idag för första gången starka nog att bekämpa narkotika, skulle så många människor inverkan "kriget mot droger" är något nytt för dem. Men vad som händer i Mexiko nu är bra och vi stödjer ungdomar. För första gången rakt på att bekämpa brottslighet och korruption minskar. För första gången kan vi lita på den federala regeringen är på vår sida. (Efter 70 år av styre av PRI.) Förstår inte hur människor blir skrämda och gör bråka om något som påverkar 0,01% av mexikanerna. Eller ännu värre, som media ser Mexiko som ett farligt land, där till exempel Brasilien Tuen dubbel mord per capita. Jag bor i norra Mexiko och är helt normalt liv och säkrare än i många länder.

    Google Translator

    SvaraRadera
  2. shit, vilken obehaglig intervju. Svårt att fördöma att han gör såna låtar, för man har inte själv vuxit upp i en sån miljö så man kan inte låtsas att man vet vad man själv hade valt att göra.

    Tycker att det är väldigt intressant just med USA:s del i detta också. "Konsumenten i norr".

    Stay safe!
    Besos

    SvaraRadera